Synen på oss cancerpatienter…

Standard

Förmiddagens utbildningspass har, liksom lunchen, intagits och smälts. Det har varit en bra förmiddag trots att det mesta inte är några nyheter. Inget revolutionerande har framkommit utan det mesta är redan känt.

Det är trots allt inte raketforskning vi talat om utan levnadsvanor.

Det är dock en sak som förvånar mig och det är synen en del här på utbildningen har på oss cancerpatienter. Man efterlyser metoder för att prata med oss patienter om rökning/alkohol, rörelse och kost vid cancer. Man efterlyser bra hemsidor att ge till patienter eftersom det finns så mycket tok att läsa på nätet.

Men snälla nån. Vett och sans försvinner inte vid en cancerdiagnos. Vi KAN sovra bland allt galet som skrivs därute. Jag känner INGEN som enbart levt på broccoli och kolloidalt silver under behandlingen. Nä, de flesta människor är rätt upplysta idag. Vi VET vad som är bra för både kropp och knopp. Det många i stället behöver är stöd och motivation i sitt förändringsarbete av kontaktsjuksköterskan, dietist, fysioterapeut, rökavvänjningsperson osv.

För jag lovar. Vi är inte dumma i huvudet. Alls!

Men för att lugna professionen berättar jag här och nu att….

 • SLUTA RÖK. Både förebyggande men framför allt för att tillgodogöra dig behandling. Riktlinjerna vid t.ex. kirurgi säger rökuppehåll 4-8 veckor före och efter kirurgiskt ingrepp. Uppehåll vid strålning och cytobehandling och RÖKSTOPP efter cancerbehandling.
 • Ingen alkohol 4-8 veckor före och efter kirurgiskt ingrepp. Ingen alkohol under behandling. Undvik eller åtminstone måttligt intag av alkohol, livslänge.
 • Rör på dig. Konditionsträning, måttlig, minst 150 min/veckan. Styrketräna minst två gånger i veckan.
 • Håll en hälsosam vikt. Ät bra mat, undvik skräpmat och processat kött. Rött kött vid tre mål/veckan.

Som sagt, det är ingen raketforskning och det här är inte bara råd kring cancer utan råd för ALLA!

Så det så!

Annonser

»

 1. Ja hur svårt kan det vara? Fast i bröstcancerbranschen blir många galna över sånt där och säger att man skuldbelägger den cancersjuka. trams säger jag! Hur skulle vi ha fått ner antalet rökare senaste åren om man inte vågat gå ut med fakta?

  • Det är nog inte bara gällande bröstcancer. Samma sak sa man igår och utbildningen var inte riktad mot någon speciell sorts cancer utan gällde alla.
   Jag mötte en hel del när jag gick utbildning till kostrådgivare också kom jag just på. Dock tror jag rädslan ligger hos dem som ska rådgiva för jag har då inte mött någon som påstår att jag skuldbelägger den jag talar med. Antar att det är som så mycket annat, en helt obefogad rädsla.
   Så ja, jag säger TRAMS jag å! 😉

 2. Jag tror att vi är olika som personer, oavsett sjukdom eller ej, vilket gör att tar till oss information på olika sätt. Även om många kan solla och sovra information, är ju bra webbplatser är föredra, tänker jag, det blir enklast för alla. De kan in alla fall inte skada. Jag tror tyvärr även att det finns en och annan som behöver bli bättre på att prata med sina patienter. Det betyder inte att patienterna är okloka på något sätt, utan enbart att vi är olika mottagliga och behöver olika sätt för att ta till oss information.
  Och som du skriver – det här gäller ju all, så det är egentligt märkligt att det kallas utbildning och ges till vissa.

  • Klart vi är olika. Men som jag skrev så känner jag inte en enda som tagit till sig ett galet råd och enbart gått på det.
   Jag känner heller inte någon som INTE vet hur man ska äta och röra sig för att få en god hälsa. Det är som sagt var inte raketforskning och råden är i grunden desamma som tidigare.
   Det handlar, som du också är inne på och som jag skriver, att motivera mer än upplysa.

   • Där har vi tyvärr olika erfarenhet. Jag känner tyvärr alltför många som, i god tro, kämpat med olika råd som varit helt verkningslösa. Än värre är det, som jag förstår det, för föräldrar till sjuka barn. De kan få många råd och blir pådyvlade dåligt samvete om de inte gör allt för barnen.

Var så goda, nu är det er tur att tycka till och skriva något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s