En ny fras…

Standard

Kom just på att det inte bara är nya ord som behövs. En och annan ny fras skulle också sitta fint så här i slutet av året.
Fick ju veta, the hard way, att man inte längre får säga gott slut till folk längre. Förklaringen var att folk kan ju faktiskt vara i slutet av sitt liv och då vill de inte höra ”gott slut”. De blir kränkta och känner sig som om man önskat livet ur dem.
Det var den förklaring jag fick innan människan tog bort mig på FB. Å vad jag vet så lever hon fortfarande. 

Grejen är att man inte önskar någon ett gott slut på livet utan ett gott slut på året. Det vet varenda människa.
Visst, en kan säkert bli lite känslig om en inte är frisk. Men att tolka in en dödsdom i något som sagts i alla tider är väl ändå att gå lite för långt.

Jag säger god jul till folk och fä utan att veta att julen kommer att bli just god. Ingen ha blivit kränkt av det.
Jag säger också god fortsättning trots att jag inte har en aning om den varit god. Å jag säger gott slut och då menar jag INTE att de ska gå och dö utan bara att de ska ha ett gott slut på året.

 

Annonser

»

 1. Människor är så bokstavliga. Enda gången jag reagerar är när folk säger att dom fick nackskott 😀
  Eller att det tog ett tag innan dom somnade in igår….

 2. Något har hänt tror jag, mänskligheten har blivit väldigt lättkränkt (inte alltid så klart men… du förstår nog hur jag menar). Jag har svårt att tro att jag skulle tolka in ”gott slut på livet” i ”gott slut” även om jag skulle bli allvarligt sjuk. Som du skriver har vi sagt så i långa tider och ingen har hittills missförstått det vad jag förstår.

 3. Oj, oj, här skiner kinderna röda av genans. Jag är en sådan person som tycker att det slarvas för mycket med språket. Varför orkar vi inte säga en hel mening? För mig är ”God fortsättning” helt intetsägande eftersom man inte vet på vad. Däremot ”God fortsättning på julen”, eller ”god fortsättning på det nya året” är ju utmärkt hälsningsfraser. Tyvärr vet många inte skillnaden, vilket gör hälsningen totalt intetsägande. Allra helst bör det förstås anges att det är en tillönskan dvs något man önskar en annan människa (dvs helt oavsett hur det hittills varit). I skrift är jag mer noggrann än i talspråk, eftersom jag ser reaktionen om det blir del. Kommunikation är komplext och vill man att budskapet ska nå fram, så ser jag att tydlighet är bra. Jag ser ingen vits med att klippa av en mening.

  • Jag har ärligt talat aldrig hört något annat än just ”gott slut”. Å eftersom just den frasen sägs dagarna före årsbryt är det rätt enkelt att begripa vad som menas.
   I bloggen ägnar jag mig mest åt talspråk och det tycker jag är okej just för att det är en blogg. Men i min profession skriver jag så klart mer korrekt.

 4. Herregud! Räcker det inte med verkliga problem? Är man verkligen på sluttampen tror jag att man ägnar sina timmar åt andra saker än att dissekera artighetsfraser. Det är nog de med för mycket ” dötid” som känner sig kränkta å andras vägnar.

Var så goda, nu är det er tur att tycka till och skriva något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s