Är de nya eller killgissar jag bara…

Standard

Som alltid vid den här tiden summeras allt från liv till ord. I år har vi fått 38 nya ord. Fast nya och nya vet jag inte. Kombucha påstås vara ett nytt ord men vad jag vet så har det ett par tusen år på nacken.

Det finns så klart bra ord och andra mindre bra. Alternativa fakta är något som använts flitigt senaste tiden. Blorange är tydligen en ny hårfärg, en blandning mellan blont och orange. Snyggt? Nä, det tror jag inte.

Tydligen är det ute med ordet pinsam, det heter tydligen cringe. Kalla mig gammalmodig, jag tycker nog att pinsam funkar rätt bra ändå.

En direktare är något jag själv önskar mig. Jag vill bli begraven utan ceremoni. Rätt ut i någon minneslund med mig bara. Sen kan ni hem och fira livet i stället. Men innan dess har jag tänkt att döstäda. Alltså rensa ut och sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra detta efter min bortgång. Blir en virrig kan det vara bra att redan nu skriva en framtidsfullmakt. En fullmakt som alltså börjar gälla först när jag inte kan ta hand om mina personliga och ekonomiska affärer.

Tydligen kan man killgissa nu för tiden också. Trams. Att killgissa är att påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.

Om man tycker det är trist att jogga kan man alltid plogga. Jogga samtidigt som man plockar skräp, oftast i grupp.

I stället för att handla lokalt producerade varor direkt från producenten ägnar man sig nu åt rekoring, även det i grupp, gärna på FB.

Fråga mig i morgon och jag har säkert glömt alla nyorden. Undrar nu om jag anammat de som kom förra året och året före det?! Måste genast kolla vilka det var.

Ord

Annonser

»

 1. Ungarna tycker att blorange (mobilen valde ”koranen”) är jättesnyggt och jag är benägen att hålla med. Direktare gillade jag, fast hur ofta pratar man om det innan? Språket är intressant iaf. Och föränderligt.

  • Hahaha… Koranen är mycket men snygg vet jag inte. Blorange (min mobil skriver blödande) får jag nog se IRL innan jag överger tanken om att det är osnyggt.
   Direktare (forskare) är kanonord. 🙂

 2. Det är kul att språket förändras, sen kan man fundera en aning över vissa ord… Jag kan nog erkänna med en gång att jag inte kommer att använda en stor del av dem 🙂

 3. Jag skulle vilja komma på fler ord, för sådant där det saknas bra svenska ord. Men jag har aldrig lyckats med det. Några av nyorden brukar jag smälta in fint i språket, andra inte. Jag gillar att vi ger ord svenska namn istället för engelska, det tycker jag är en rimlig utveckling. Sedan har jag inget emot att det finns flera ord för liknande ”fenomen”, man kan ju välja. Olika språk har ju olika behov. Jag gillar att språket utvecklas men varsamt. Vi har mycket bra i språket som behöver vårdas och bevaras.

  • Uppfinner ord gör vi nog då och då. Det svåra är att komma ihåg dem sen.
   Visst är det kul, och behövligt, att språket utvecklas. Men en del hade jag kunnat vara utan. Att bara byta ut ett ord mot ett annat är inte utvecklande tycker jag.

Var så goda, nu är det er tur att tycka till och skriva något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s